Blog

Tandenknarsen: wat doe ik eraan?

Als u wel eens wakker wordt met zeurende hoofdpijn of een pijnlijke kaak, dan kan het zijn dat u ’s nachts tandenknarst. Tandenknarsen is een veelvoorkomend probleem waar miljoenen mensen jaarlijks mee geconfronteerd worden. Het lijkt onschuldig, maar langdurig tandenknarsen kan ernstige schade aan uw tanden veroorzaken. Tandenknarsen beschadigt het glazuur en veroorzaakt daardoor ook gaatjes of ontstekingen. Tandenknarsen ofwel Bruxisme heeft een aantal oorzaken: angst en stress zijn veelvoorkomende oorzaken van tandenknarsen, maar tandenknarsen kan ook ontstaan door ontbrekende of kromme tanden.

Hoe effectief is whitening tandpasta?

Er doen veel verschillende verhalen de ronde over whitening tandpasta. De een zegt dat er schurende componenten in zitten en daardoor slecht voor uw tanden. Ook zou u het glazuur ermee wegpoetsen. De fabrikanten van whitening tandpasta suggereren zelf dat het uw tanden een aantal tinten witter maakt. Zijn het loze marketingkreten of werkt whitening tandpasta echt? Nee, whitening tandpasta maakt uw tanden niet witter.

Wittere tanden? Zo krijgt u het voor elkaar

Laten we eerlijk zijn: mooie witte tanden zien er mooier uit dan een gebit dat is verkleurd. Veel mensen denken dat het krijgen van witte tanden een moeilijke klus is, maar eigenlijk is het best eenvoudig. Met deze drie handige tips lukt het om binnen no-time (weer) zichtbaar wittere tanden te krijgen.

De voordelen van poetsen met een elektrische tandenborstel

Poetst u met een gewone handtandenborstel, een elektrische borstel of wisselt u  het af? Om uw gebit in goede gezondheid te houden, kunt u ervoor kiezen om uw tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel. Wist u bijvoorbeeld dat een elektrische tandenborstel geschikter is voor de mondhygiëne dan een gewone handtandenborstel? Wij zetten de voordelen van elektrisch poetsen op een rijtje.

Waarom is suiker slecht voor de tanden?

Dat suiker slecht is voor de tanden weten de meeste mensen wel, maar waarom is dat eigenlijk zo? Wat gebeurt er precies met de tanden zodra ze in aanraking komen met suikers?

De oorzaak van de schadelijke werking van suiker ligt bij de bacteriën in de mond. Bacteriën als de Streptococcus mutans en de Lactobacillus zetten suiker om in zuur. Dit zuur verlaagt de pH-waarde in de mond, waardoor de oplosbaarheid van het tandglazuur toeneemt. Het tandglazuur is de buitenste beschermlaag van de tand.

Maya’s en oude Egyptenaren gebruikten tandimplantaten

Tegenwoordig vervangen we missende tanden met geavanceerde implantaten, maar duizenden jaren geleden gebruikten mensen al primitieve vormen van tandimplantaten. In de klassieke oudheid waren er meerdere beschavingen die dit op inventieve wijze deden. Zo kennen de implantaten die we vandaag de dag gebruiken een rijke geschiedenis. Maya’s Wist u bijvoorbeeld dat de Maya’s ontbrekende tanden al opvulden? Er zijn schedels gevonden waarbij missende tanden vervangen waren door schelpen. Ook de oude Egyptenaren herstelden hun gebit als er tanden misten, bijvoorbeeld met handgeslepen ivoor of tanden van andere mensen.

Slechte adem, weg ermee!

Veel mensen voelen zich onzeker over hun adem. Ook bij anderen durven ze er vaak niets van te zeggen: zelfs vrienden spreken elkaar hier zelden over aan. Een slechte adem ontstaat door bacteriën in de mond: deze kunnen een zwavelhoudende lucht produceren, wat zorgt voor een onaangename geur. Het is daarom belangrijk om serieus bezig te zijn met uw mondhygiëne.

De voordelen van rechte tanden

De voordelen van rechte tanden

Rechte tanden zijn niet alleen mooi. Ze hebben meerdere voordelen. Je leest ze hier. Wil je meer weten over wat rechte tanden voor jou kunnen betekenen of denk jij een beugel nodig te hebben? Kijk dan hier of neem dan contact op met de orthodontist van Timko.

Een schoner kunstgebit: zo bereikt u het

Een schoner kunstgebit: zo bereikt u het

Wanneer u een kunstgebit heeft is het belangrijk om deze goed schoon te houden. Zo voorkomt u namelijk bacteriegroei, tandplaque en tandsteen. Niet alleen het schoonhouden van het gebit is belangrijk, ook is het aan te raden om de mond goed te blijven poetsen. Bacteriën in de mond kunnen namelijk snel groeien en zorgen voor ontstekingen. Dat willen we natuurlijk niet. Hoe zorgt u eigenlijk voor een schoner kunstgebit? Wij geven u een aantal tips.

Gezonde melktanden en –kiezen

Een gezond melkgebit biedt de basis voor gezonde volwassentanden en -kiezen. Gezonde melktanden zorgen namelijk voor een goede inplanting van het volwassen gebit. Het is dus van groot belang om de tanden vanaf het begin goed te verzorgen. Met de tips van Timko zorgt u voor een gezond melkgebit.

Getoond 1–10 van 1612
Inschrijven nieuwsbrief, blijft op de hoogte van Timko: