Wortelpuntbehandeling

Waarom een wortelpuntresectie?

Wanneer de zenuw in een tand of kies doodgaat, veroorzaken de afvalproducten ervan in het omliggende kaakbot een ontsteking. Daarom moet het kanaal in de tand of kies waarin de zenuw liep schoongemaakt worden en afgesloten met een vulling tot in de wortelpunt. Dat doet de tandarts en heet een wortelkanaalbehandeling (endo).

Maar het komt voor dat er een ontsteking ontstaat in het kaakbot. In dat geval moet de ontsteking in het kaakbot chirurgisch schoon gemaakt worden en de wortel alsnog schoon te maken en de wortelpunt af te sluiten.

Een ontsteking in het bot merk je vaak door pijn. Soms ontstaat na enige tijd zwelling van het tandvlees naast die tand of kies. Nog later kan er een bult op de zwelling ontstaan die openspringt, waaruit af en toe pus loopt. Indien er nog geen endo is gedaan, moet dit eerst gebeuren. Of deze wordt gelijktijdig uitgevoerd met de wortelpuntresectie Deze endo kan herhaald worden of er wordt besloten om een wortelpuntresectie te doen.

Ingreep

Een wortelpuntresectie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Er wordt een sneetje in het tandvlees gemaakt. En het tandvlees wordt open geklapt. Vervolgens wordt er met een fijn boortje een gaatje geboord door het bot naar de ontstoken wortelpunt. En de ontstoken wortelpunt wordt eraf gehaald en het ontstekingsweefsel wordt verwijderd.

Daarna wordt er een vulling van onderaf in het wortelkanaal aangebracht om de wortel dicht te maken. En het tandvlees wordt weer dicht geklapt en gehecht. Tevens wordt er een röntgenfoto van de behandelde tand of kies gemaakt ter controle. Na enige tijd zal er een spontane ingroei van bot plaatsvinden.

Uw tandarts wilt u graag de volgende dag terug zien voor een controle.

Instructies

De eerste 30 minuten de wang koelen. Ondanks het koelen zal er een zwelling ontstaan.

Zolang de verdoving werkt kan eten en drinken lastig zijn wordt het afgeraden.

De eerste dag de mond niet spoelen om het bloedstolsel de kans te geven te hechten. Drinken en tanden poetsen kan wel.

De eerste dagen geen lichamelijke inspanningen verrichten.

U moet rekenen op 5-7 dagen last. Deze bestaat uit zwelling, beperkte mondopening en pijn. Tegen de pijn, krijgt u pijnstillers op recept.

De zwelling is op de tweede dag op zijn maximum.

Indien de mond vol loopt met bloed of gelatineachtige donkerrode stolsels in de mond ontstaan is er sprake van een nabloeding. U dient direct contact op te nemen met Timko (of de nooddienst).

Wees voorzichtig met warme en hard voedsel zolang de klachten aanwezig zijn.

Gebruik geen alcohol in de eerste 3 dagen, ook niet in combinatie met medicijnen.

Roken vermijden. De wondgenezing wordt door roken belemmerd.

Risico’s

Ondanks alle inzet en goede bedoelingen komt het in 0-20% van de gevallen voor dat de ontsteking terugkomt.Informeer bij uw tandarts wat de geschatte kans is dat de wortelpuntresectie het gewenste resultaat oplevert.

Het kan voorkomen dat er een storing in de wondgenezing ontstaat, waarbij pus ontstaat. De pus kan door de snede weglopen, maar het ook zijn dat er een sneetje moet worden gemaakt door uw tandarts. Soms wordt daarbij antibiotica voorgeschreven.

Afhankelijk van de plaats van de kies, kan een nabij lopende gevoelszenuw schade ondervinden bij de behandeling. Dit komt niet vaak voor en het gevoel kan pas na maanden terug komen.

Indien de ontsteking bij herhaling terugkomt, kan het beter zijn de tand of kies te verwijderen. Dit kunt u met uw tandarts bespreken

Inschrijven nieuwsbrief, blijft op de hoogte van Timko: